فرآیند ترخیص کالا طی مراحلی از جمله تکمیل اسناد، اظهار کالا در سامانه گمرک، ارزیابی کالا، اخذ مجوزهای مربوطه، تایید کارشناس، پرداخت هزینههای گمرک، بارگیری و استریپ کالا و محاسبه وجوه (سود بازرگانی، مالیات، حقوق گمرکی، تسهیلات دولت به وارد کننده یا صادر کننده و…) انجام میشود.
ترخیص کالا به فرآیند آزادسازی کالا از گمرک گفته میشود. ترخیص کالا فرآیند گرفتن مجوز ورود یا صدور یک کالا ازگمرک کشور است .
روند ترخیص کالا از گمرک شامل مراحل مختلفی از جمله ثبت سفارش، ارائه مدارک مورد نیاز، پرداخت هزینهها و حقوق گمرکی، و در نهایت دریافت مجوز ترخیص کالا است.
به عبارت دیگر ترخیص کالا به فرایند رسمی و قانونی گفته میشود که طی آن کالاها از گمرک وارد یا خارج میشوند. این فرایند شامل مراحل مختلفی است که توسط واردکننده یا صادرکننده باید طی شود تا کالاها بتوانند بهطور قانونی وارد بازار داخلی یا خارجی شوند و موجب کنترل ورود و خروج ارز و کنترل قاچاق کالا میشود.
هدف اصلی از ترخیص کالا، اطمینان از مطابقت کالاها با قوانین و مقررات گمرکی و پرداخت تمامی هزینههای مربوطه است. فرآیند ترخیص کالا از گمرک به تأمین زنجیره تأمین کالاها کمک میکند و برای واردات و صادرات کالاها ضروری است.
ترخیص کالا از گمرک یک امر تخصصی است و با توجه به قوانین گمرک و آیین نامههای اجرایی که مدام در حال تغییر هستند، اگر بازرگان و یا ترخیص کار اطلاعات کافی و بهروز نداشته باشد، متحمل خسارات سنگین و گاهی اوقات جبران ناپذیر خواهد شد.هنگامی که بازرگان، کالایی را برای صادرات و یا واردات به گمرک وارد میکند، به منظور اخذ مجوز ورود یا صدور کالا، باید مراحل خاص آن را طی کند.
با توجه به پیچیدگی فرآیند ترخیص کالا، توصیه میشود از یک ترخیص کار با تجربه کمک بگیرید. ترخیص کاربه شخص حقیقی یا حقوقی گفته میشود که با داشتن مجوز رسمی، به نمایندگی از صاحب کالا و در قبال قراردادی کتبی و یا شفاهی، اقدام به ترخیص کالا از گمرک کشور مینماید. در حقیقت ترخیص کار، نماینده یا وکیل صاحب کالا در حوزه ترخیص کالا از گمرک است. به ترخیص کار «حق العمل کار» گمرک نیز میگویند.